Viete, ako si vybrať bicykel ?

Výber bicykla sa môže zdať jednoduchý. Vzhľadom na obrovský výber dizajnov, modelov a funkcií, ktoré sú na trhu k dispozícii, sa však výber môže stať neprehľadným. Od horských bicyklov cez cestné bicykle, bicykle na dochádzanie do práce až po elektrobicykle – svet bicyklov prirodzene vyvoláva u začínajúcich aj skúsených kupujúcich dôležité otázky: Aký typ bicykla vyhovuje môjmu životnému štýlu? Aká by mala byť moja investícia? Aký vplyv má veľkosť na pohodlie a funkčnosť? Tento článok poskytuje podrobný návod pri výbere bicykla, ktorý je dokonale prispôsobený vašim potrebám a preferenciám. Pomôže vám rozoznať základné faktory, ktoré treba zvážiť pri informovanom nákupe. Pamätajte, že nejde len o kúpu bicykla, ale aj o výber správneho dvojkolesového partnera na vašu cyklistickú cestu a ako vybrat bicykel.

Výbava: sprievodca výberom ideálneho bicykla pre vašu jazdu

Výber ideálneho bicykla pre vašu jazdu sa môže zdať ako ohromujúca úloha vzhľadom na množstvo možností, ktoré sú na trhu k dispozícii. S niekoľkými užitočnými radami a usmerneniami sa však tento proces dá zjednodušiť. Prvým krokom pri výbere ideálneho bicykla je identifikácia vašich potrieb. Chcete bicykel na rekreačné jazdy, na dochádzanie do práce, horskú cyklistiku, preteky alebo na všeobecnú kondíciu? Toto rozhodnutie pomôže zúžiť množstvo dostupných možností. Na voľnočasové jazdy a dochádzanie do práce by mohol byť najlepší mestský bicykel alebo cruiser, pretože majú pohodlné sedadlá a vzpriamenú jazdnú pozíciu, ktorá ponúka uvoľnenú jazdu. Ak však hľadáte bicykel na kondičnú prípravu alebo jazdu na dlhé vzdialenosti, vhodnejší môže byť cestný bicykel. Sú ľahké, výkonné a stavané na rýchlosť. Ak sa vydáte na dobrodružstvo v teréne, najvhodnejší bude horský bicykel s robustnými rámami a širokými pneumatikami navrhnutými tak, aby efektívne zvládli náročný terén a chodníky. Toto je len niekoľko príkladov, existuje mnoho ďalších typov bicyklov, napríklad hybridné, turistické, ležiace a podobne. 

Ako vybrat bicykel
Bicykel vyberajte podľa výšky

Ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý treba zvážiť, je materiál rámu. Najbežnejšími materiálmi sú hliník, uhlíkové vlákna, oceľ a titán. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Hliník je ľahký, pevný a lacný, preto je najčastejšou voľbou. Uhlíkové vlákna sú ešte ľahšie a pevnejšie, ale sú drahšie. Oceľ ponúka hladkú jazdu, ale je ťažšia a náchylnejšia na koróziu. Titán kombinuje najlepšie z týchto vlastností, ale je to najdrahšia možnosť. Veľkosť bicykla je mimoriadne dôležitá. Zle padnúci bicykel môže viesť k nepohodlnej jazde a dokonca k zraneniam. Pred nákupom sa uistite, že ste si skontrolovali príručku výrobcu o veľkosti. Podobne ako pri oblečení, aj veľkosti bicyklov sa môžu u jednotlivých značiek líšiť. Nakoniec si stanovte rozpočet na nákup. Majte na pamäti, že možno budete potrebovať ďalšie vybavenie, ako sú prilby, pedále, svetlá, pumpy, košíky na fľaše na vodu a možno aj vybavenie na prepravu vecí, ako sú brašne alebo batoh. Výber ideálneho bicykla si vyžaduje dôkladné zváženie vašich potrieb, preferencií a rozpočtu. Vďaka tejto príručke máte teraz lepšiu pozíciu na to, aby ste sa mohli informovane rozhodnúť o ideálnom bicykli pre vaše jazdy. Tak sa vybavte a začnite svoje cyklistické dobrodružstvo!